Liiklusõigus


Küsimus: Kuidas peaks ühistu käituma, kui üks majaelanik on hakanud kasutama vaba pinda parkimiseks, kuigi kokku pole lepitud?01.12.2017

Tere!
12 korteriga majal (toimiv ühistu) on sisehoov, kus on notariaalse kasutuskorra alusel ära jagatud 8 parkimiskohta. Sisehoovis on ka vaba ruumi, mis ei ole kellegi parkimiskoht. Viimasel ajal on üks majaelanik, kellele kuulub üks teine parkimiskoht hoovis, hakanud kasutama vaba ruumi oma teise sõiduauto parkmiseks. Mõned aastad tagasi üritas seesama korteriomanik saada majaelanikelt nõusolekut selle koha kasutamiseks, aga elanikud seda ei andnud. Nüüd on ta lihtsalt hakanud seda kohta omavoliliselt hõivama. Millised on ühistu võimalused sellises olukorras käituda? Kas saaksime lasta auto teisaldada?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Ühistu territooriumil tekkivate parkimisprobleemide osas on vastused.ee keskkonnas küllalt palju küsimus-vastuseid. Ka sarnast olukorda käsitlevad. Nii nagu varasemalt olen kirjutanud, on ka küsitud olukorras igasuguse tegevuse aluseks õigesti paigaldatud liikluskorraldusvahendid. Kui on soov jätta miski territooriumiosa parkimisvabaks, siis tuleb sellel osal parkimine liikluskorraldusvahenditega keelustada. Keelu tagamiseks teisaldusvõimaluse soov eeldab vastavasisulise liikluskorraldusvahendi paigaldamist. Kokku siis parkimise keelumärk koos keeluala ja teisaldamisvõimalust näitavate lisatahvlitega. Kui siis pargitakse sellise keelumärgi mõjupiirkonnas, on võimalik tellida politsei või KOV kaudu sõiduki teisaldamine. Sõiduki teisaldamise alused on kirjas liiklusseaduse § 92 lg 2.