Liiklusõigus


Küsimus: Kas leppetrahvi esitaja peab tuvastama sõidukit juhtinud isiku või piisab trahvisedeli kojamehe alla jätmisest?01.12.2017

Tere!
Olen saanult autole enda majaees parkimiskaardi puudumise eest kaks leppetrahvi firmalt parkit. Kellel ja kas on kohustus need tasuda?
Olen ise natukene uurinud ja leidsin et "Leppetrahvi saab nõuda konkreetselt isikult, kes auto eramaale parkis. Piisav ei ole leppetrahvi nõude sõiduki kojamehe vahele asetamine ning nõudes üksnes sõiduki registreerimismärgi näitamine. Leppetrahvi esitaja peab tuvastama sõidukit juhtinud isiku."
"Liiklusseaduse § 72 lg 2), sõiduki omanikult on võimalik 6 kuu jooksul nõuda, et ta teataks kes sõidukit parkis. " - Kui ma ei ütle neile kes parkis?
Täpsustan, et mina ise ei ole autodega kuidagi seotud, ega ka parkinud neid siia. Kelle poole edaspidi pöördutakse siis, et see raha kätte saada?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Kohtupraktika on eraparklate osas tänaseks muutunud ning põhimõtteliselt on tunnistatud parklaoperaatori õigust leppetrahvi nõuda sõiduki omanikult või vastutavalt kasutajalt ilma, et tuvastataks sõiduki juhti. Vt Riigikohtu lahendeid:

https://www.riigikohus.ee/et/lahendid?tekst=europark%0D%0A&sortVaartus=LahendiKuulutamiseAeg&sortAsc=false&kuvadaVaartus=Pealkiri&pageSize=25&defaultPageSize=25