Liiklusõigus


Küsimus: Kas politsei peaks mulle andma mini dokumendi selle kohta, et auto konfiskeeriti või piisab tõesti minult allkirja võtmisest?01.12.2017

Tere. Mul selline juhtum, kus politsei võttis ära auto seoses autoga kuritöö toimepanemisega. Aga mulle ei antud selle kohta ühtegi paberit. Võeti ainult allkiri. Kas tegelikult peaksin saama selle kohta paberi?
Kas liikluskindlustus on mul veel vajalik, kui auto seisab politsei hoovis, kuigi ma ei tea kas ma üldse auto tagasi saan (maksan kindlustust tühja?)

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Seadus näeb ette menetlejale kohustuse tutvustada vara arestimise määrust isikule, kelle vara arestitakse ja määruse tutvustamise kohta võetakse sellele isiku allkiri. Seega otseselt määruse koopia andmist isikule seadus ette ei näe, v.a. juhul, kui määruse tutvustamine ja allkirja võtmine ei ole võimalik.

Arvan küll, et liikluses mitteosaleva sõduki eest ei ole mõtet kindlustust maksta. LKindlS § 6 näeb ette, et kindlustuskohustust ei ole sõiduki suhtes lepingu lõppemisele järgneva 12 kuu jooksul tingimusel, et sõidukiga ei osaleta liikluses ega kasutata sõidukit muul viisil, mis võib põhjustada kindlustusjuhtumi.