Liiklusõigus


Küsimus: Kuidas veenduda, et politsei kiirusmõõtja näit käib ikka minu auto kohta?21.02.2018

Tere. Peeti mind politsei poolt kinni ja näidati radarilt 80km/h kiiruseks 50-ne alas. Polnud mina rikkumisega nõus ning ei lasknud endale kiirmenetlusega trahvi määrata vaid läks üldmenetlusse minu soovil sest minu põhjendus on see, et märkasin politseinikke väga kaugelt juba enda tööd tegemas ning koheselt jälgisin ka enda kiirust spidomeetrilt, mis oli umbes 60km/h. Terve teekonna, mil jõudsin politseinikeni, jälgisin spidomeetrit, et seier ei ületaks 60km/h kiirust. Ja ikka peeti mind kinni (koheselt mind antud asukohas ei peatatud vaid sõideti kuni Tondi Selverini mulle järgi ja siis pandi peatumiseks vilkurid tööle) ning näidati radarilt mulle kiiruseks 80km/h. Mina märkasin radarilt ainult kiirusenumbrit. Ühtegi lisatõestust mulle ei esitatud/näidatud (pildimaterjali või videomaterjali), et just minu autolt kiirust mõõdeti. Kuna asukoht oli Pärnu mnt (Järve keskuse poolt kesklinna poole suunaga) kus antud kellaajal oli ka teisi sõidukeid siis olen siiani kindel, et see ei olnud minu auto kiirus mida mulle radarilt näidati. Või oli neil mõõteradar töökorrast ära/kalibreerimata vms. Kas on mul õigust küsida lisatõendust tänasel päeval (5.02 toimus see kõik) pildi/video vms kujul mis näitaks/tõendaks ära et see oli minu auto kiirus ja et mõõdeti minu auto kiirust sel hetkel? Nb! Protokolli märgiti 112m vahemaaks mil radaril löödi lukku minu nn kiiruseületamine. Mõõtsin antud kohast kus seisis patrull sinnamaani kust patrulli märkasin ja hakkasin spidomeetrit jälgima, autoga ära vahemaa ning mina sain vahemaaks 112m asemel üle 300m. 112m enne patrulli olen 110% veendunud, et minu kiiruseks spidomeetril oli 60km/h kuna märkasin neid tunduvalt varem juba. Mina tunnen, et mulle on ülekohut tehtud (kuigi veel pole otsust tulnud) ja kinnipeetud alusetult. Mida saaksin teha oskate ehk nõu anda? Nb! Panin kogu selle patrulli märkamise ning spidomeetri jälgimise kirja ka protokolli endapoolsete seletuste lahtrisse.

Ette tänades ja vastust ootama jäädes

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Peale väärteoprotokolli koopia kättesaamist on menetlusalusel isikul 15 päeva jooksul võimalus saata vastulausena oma vastuväited või seisukohad väärteoprotokollis kirjeldatud teo või menetluse kohta. Kui vastulauses vaidlustada väärteo toimepanemise fakt, siis tuleb mõelda ka selle peale, kuidas oma väiteid tõendada. Sõna-sõna vastu olukorras kipub rohkem maksma ikka politsei sõna - seda on elu korduvalt näidanud.

Samuti on menetlusalusel isikul peale väärteoprotokolli koopia kättesaamist õigus tutvuda väärteotoimikuga. Soovitan seda teha - saate ülevaate, millised tõendid on süüdistuse toetamiseks politsei poolt kogutud. Pole välistatud, et toimikus võib olla ka miskeid video- või pildimaterjale, mis asjasse selgust tovad. Saadud infost tulenevalt saate edasi otsustada juba, kas ja millised vastuväited või omapoolsed tõendid oleks vaja esitada.