Liiklusõigus


Küsimus: Kuidas teha politseile avaldus, et load alles jääks?22.02.2018

Tere. Selline mure, et võtsin sõbraga mõned õlled ja maganud kuskil 3,5 tundi läksin öösel tööle. Politsei peatas kinni ja tuli välja, et paraku ei olnud alkohol veel kehast väljunud. Politsei ütles, et kui soovin et load alles jääks, pean esitama avalduse. Kuidas selline avaldus välja näeb? Load on väga olulised, kuna toovad leiva lauale. Ette tänades.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Teile politsei poolt antud info pole päris täpne selles mõttes, et lubade äravõtmise otsustab siiski ikkagi politsei, sõltumata sellest, kas Teie soov on juhtimisõigust säilitada või mitte. See nn avaldus (seaduses nimetatud, kui vastulause) on Teie võimalus esitada menetlejale oma nägemus toimepandud teo kohta, samuti võimalus esitada seisukoht võimaliku karistuse kohta või esitada omapoolseid tõendeid, mis eelmärgutud seisukohtasid toetavad. Politsei otsust tehes siis kas arvestab või ei arvesta vastulauses esitatuga ning teeb asjas otsuse. Sõltumata vastulauses esitatud taotlustest ja seisukohtadest võib otsuse sisuks olla ka juhtimisõiguse äravõtmine.

Samas ongi vastulause ainus võimalus, kuidas saate oma seisukohtasid ja taotlusi menetlejale esitada, seega soovitan selle koostada ja saata. Vastulause sisule konkreetseid nõudeid ei ole. Oluline on, et see oleks esitatud tähtaegselt ja oleks ka allkirjastatud.