Liiklusõigus


Küsimus: Kas tohin Eestis sõita, kui Norras on 3 aastaks juhtimisõigus kohtu otsusega ära võetud?11.04.2018

Tere. Sooviks teada, kas kehtib mul karistus (juhtimisõiguse peatamine) ka Eestis või muudes euroopa liikmesriikides. Otsus tehti Norras ja karistus seal. Juhiload lubati Eestisse mingi aeg saata aga sellest juba 1 kuu möödas. Kas tohib dublikaati taotleda ja kas antakse mulle üldse load tagasi siin kui mul on kohtu poolt Norras 3-aastane juhtimiskeeld? Kohtuotsus on Norras tehtud. Kohtunik ütles, et karistus on seal riigis ainult, aga lugedes siin igasugused kommentaare, siis ei saagi päris täpselt aru kas Eesti ark annab mulle load tagasi ning peatab juhtimisõiguse.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Liiklusseaduse § 125 lg 2 ütleb: Juhtimisõiguse äravõtmiseks loetakse ka Euroopa Liidu, Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriigi, Šveitsi Konföderatsiooni kohtuvälise menetleja või kohtu poolt Eestis elavale isikule määratud karistust, mille sisuks on keeld juhtida sõidukit. Jõustunud otsuse täitmise alguseks Eestis loetakse jõustunud otsuse liiklusregistrisse kandmist. Norra on Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriik. Seega kehtiva seaduse kohaselt loetakse Norras tehtud otsus juhtimisõiguse äravõtmise kohta kehtivaks ka Eestis peale karistuse liiklusregistrisse kandmist.

Siin võivad kerkida teatud õiguslikud vaidlusmomendid, kuid üldjoontes on hetkel kehtiva seaduse kohaselt regulatsioon selline.