Liiklusõigus


Küsimus: Kuidas tõlgendada karistusseadustiku § 424. lõige 2?13.04.2018

Karistusseadustikus § 424 on kirjas, et karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.
Lõige 2 ütleb, et karistatakse kuni neljaaastase vangistusega.
Ning lõige 2 korral on välja toodud 2 punkti.
1) ei jäeta mõistetud karistust täielikult tingimisi kohaldamata;
2) kohaldatakse lisakaristusena juhtimisõiguse äravõtmist.

Arusaadav on, et lisakaristusena kindlasti võetakse ära juhtimisõigus.
Aru saadav on, et vangistust ei asendata täielikult tingimisi vangistusega.

Arusaamatu on, et kui kindlalt on juba karistuseks reaalne vangistus ja lisakaristusena juhtimisõiguse ära võtmine. Millistel alustel siis saab lisada sõiduki konfiskeerimise või rahalise karistuse?

Kas siis § 424 eest on üks karistus(vangistus või rahaline karistus) ja lõige 2 eest lisaks veel eraldi karistus(veel vangistust ja juhtimisõiguse peatamine)?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

KarS õ 424 lg 2 näeb ette karistuse korduva sõiduki joobeseisundis juhtimise eest. Tegemist on kvalifitseeritud koosseisuga, mille eest nähakse ette ka raskem karistuspiir. Kui isikut ei ole varem KarS § 424 järgi karistatud, mõistetakse talle karistus KarS § 424 lg 1 järgi ning võimalikeks karistusliikideks on kas rahaline karistus või vangistus.

Kui isikul on aga juba olemas kehtiv karistus KarS § 424 järgi, kvalifitseeritakse tema tegu KarS § 424 lg 2 järgi ning rahalise karistuse mõistmine selle kvalifikatsiooni kohaselt ei ole enam võimalik. Võimalik karistusliik on üksnes vangistus ning KarS § 424 lg 2 sätestab, et sellise teo puhul ei saa jätta lisakaristust kohaldamata ega ka vangistust täielikult täitmisele pööramata. KarS § 424 lg 1 kohase kuriteo puhul selliseid piiranguid ei ole.