Liiklusõigus


Küsimus: Kas ilma teiste majaelanikega suhtlemata on võimalik ka kuidagi muudmoodi saada oma auto kasutusse kindel parkimiskoht?30.05.2018

Tere!
Kirjutate ühes vastuses: selleks, et saada endale nimelise (numbrilise) parkimiskoha, peab selleks olema teiste korteriomanike nõusolek. Seega, kui maja ümber on parkimisprobleem, siis tuleb need küsimused lahendada korteriomanike kokkuleppel.
Siit edasi minu küsimus: kas ilma teiste majaelanikega suhtlemata on võimalik ka kuidagi muudmoodi (ükskõik mis viisil, peaasi, et ei peaks kõigi 59 korteriomanike käest eraldi nõusolekut küsima), saada oma korteri/kindla auto kasutusse kindel parkimiskoht?


Aitäh!

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Kui hoonealune maa ja selle juurde kuuluv maa on omanike kaasomandis, siis saab seda vallata ja kasutada põhimõtteliselt ainult kaasomanike kokkuleppel. Mina näen, et selline kokkulepe võib tuleneda ka ühistu üldkoosoleku otsusest. Eluliselt on ka nii, et seni, kuni ükski kaasomanik nurinat ei tõsta, võib igaüks endale oma isikliku parkimiskoha broneerida. Samas mingit õigust selline broneeritud ja "enda omaks" kuuluatud parkimiskoht sellisel juhul ei anna. Kui keegi teine sellele pargib, siis pole ka alust tema äraajamiseks.