Liiklusõigus


Küsimus: Mis õigused on korterühistul teisaldada parklast sõiduk, mida pole aastaid liigutatud?31.10.2018

Sõiduk on pargitud korteriühistu parklasse korrapäraselt, kuid pole mitmeid aastaid liigutatud. Korteriühistu on teinud erinevaid märkusi sõiduki omanikule, et antud auto ära likvideeritaks, kuid omanik vilistab selle peale ega kavatse reageerida. Autol on kehtiv kindlustus (uue seadusega seoses eeldaks sundkindlustust). Autol puudub kehtiv ülevaatus aastast 2013. Autol puuduvad ROMU tunnusmärgid (katkised klaasid, -rehvid).
Auto raiskab tarbetult parkimiskohta elamurajoonis, kus parkimisega on niigi kitsas.
Kas tohiks näiteks sellisel juhul paigaldada sõiduki taha ivaliidi parkimiskoha silt, mis tähendaks, et auto pargib valesti ning kuulub teisaldamisele?
Kas tohiks näiteks sellisel juhul paigaldada sõiduki taha "parkimise keeld" ja teisaldamise hoiatuse silt, mis tähendab, et auto pargib valesti ning kuulub teisaldamisse? (sildi legaalsus nõuab vist omavalitsuse heakskiitu?). Kas on ehk veel teisi alternatiive, mis korteriühistut aidata saab sellises olukorras autodega, millel puudub või on kindlustus, kuid pole liikluses pikka aega osalenud ning raiskab parkimiskohti?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Tere. Konkreetsete parkimisolukordade lahendamine on veidi pikem teema, mis ei mahu Vastused.ee formaati ning eeldavad põhjalikumat situatsioonianalüüsi. Liiklusseaduses toodud teisaldamise alused ei pruugi igakordselt aidata või olla kasutatavad.

Korteriühistus toimub kaasomandisse jääva vara haldamine ja kasutamine kaasomandi kasutamist puudutavate sätete järgi. Üldreeglina toimub kaasomandi kasutamine kaasomanike vahelisel kokkuleppel. Kokkuleppe mittesaavutamisel määrab kaasomandi kasutamise korra kohus. Konkreetsel juhul on parkimistingimuste kehtestamine korteriühistu pädevuses. Parkimistingimustega võib välistada teatud sõidukite parkimise või parkimisele ka teatud ajalimiidi seadmist. Küsimus on ühistuliikmete otsuses (üldkoosoleku otsuses). Milline peaks olema parim ja asjakohane meede, vajab põhjalikumat analüüsi.

Liiklusseadusest tuleneva abinõuna võib kaaluda ka LS § 92 lg 2 p 3 kohaldamist, kui sõiduk segab tee hooldustöid. Hooldustöödena võib olla vaadeldav nii langenud lehtede koristus kui ka lumekoristus talvel, samuti pindamine vms tee seisukorda parendav tegevus.