Liiklusõigus


Küsimus: Kas mind saab süüdi mõista kui sõitsin koduhoovi ja olles autost väljumas tuli politsei ja lõpuks süüdistati joobes juhtimises?23.11.2019

Tere,
Olles just parkinud sõiduki koduhoovi, seiskand mootori ja autost just väljumas, kui hoovi sõidab vilkuritega politseiauto. Neile teatati minu kahtlasest sõidustiilist. Tunnistan, et ei olnud kaine ja saan aru, et minu teguviis ei ole millegagi vabandatav ja täiesti vastuvõetamatu.
Enne koduhoovi parkimist ma politseid ei näinud ja keegi mind ei peatanud.
Kas politsei saab mind seaduse järgi karistada joobes juhtimise eest (mis oleks ka õige)?
Seaduse järgi ma ei juhtinud sõidukit ja mind ei kõrvaldatud roolist.

Ette tänades!

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Vale on arusaam, et juhtimisfakt tuvastatakse hetke põhjal, millal politseiauto nö rikkuja auto juurde jõuab. Juhtimisfakt on faktiline asjaolu, mida tuvastatakse üldiste tõendamisreeglite järgi. Näiteks loetakse juhtimisfakt tuvastatuks, kui tunnistajate ültuste (sh politseinike ütluste), videosalvestise, jälgimisseadmete vms abil on tuvastatav sõiduki varasem liikumine ja selle juhtimine liikumise ajal kahtlustatava isiku poolt. Seega taandub ka vastus esitatud küsimusele asjaolule, millised on tõendid, millele menetleja hakkab otsuse tegemisel tuginema. Menetleja seisukohast erineva seisukoha puhul tuleb läbi viia tõendite ja asjaolude analüüs ja hinnata, kas menetleja otsus juhtimisfakti esinemise osas on põhjendatud või mitte.