Liiklusõigus


Küsimus: Kas vajan lisaks olemasolevatele B ja C kategooria juhtimisõigustele ka E või B96 kategooriat?18.08.2020

Tere. Olen uurinud vastust oma küsimusele mitmetest kohtadest, kaasa arvatud ARK-st, kus samuti jäi selge vastus saamata. Netiavarustes oleva info põhjal samuti täit selgust ei ole, sest seisukohad on erinevad.
Oman B ja C kategooria juhtimisõigust.
Sõiduki kategooria on N1G ja registrimass on 3270 kg. Sõiduki lubatud autorongi täismass on 6000 kg. Piduriteta haagise suurim lubatud mass on 750 kg.
Haagise näol on tegemist piduriteta kerghaagisega, mille registrimass on 750 kg.
Milliseid haagiseid ma üldse selle sõidukiga vedada võin?
Kas mulle piisab olemasolevatest juhtimisõigustest või vajan lisaks E või B96 kategooriaid? Ette tänades!

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Kuni 750 kg täismassiga haagis kvalifitseerub kerghaagisena ja selle vedamiseks piisab B-kategooria juhtimisõigusest ka siis, kui sõiduki ja haagise täismasside summa ületab 3500 kg.

B-ategooria juhtimisõigusest piisab ka juhul, kui veduki haakes veedakse haagist, mis ei ole kerghaagis, kuid mille täismassi ja veduki täismassi summa ei ületa 3500 kg.

Kui on plaan vedada haakes haagist, mille täismass on üle 750 kg e. mis ei ole kerghaagis ja veduki ning haagise täismasside summa ületab 3500 kg, kuid ei ületa 4250 kg, siis võib seda juhtida samuti b-kategooria juhiloaga, kuid tingimusel, et sellise autorongi juhtimisõiguse saamiseks on sooritatud sõidueksam.

Sellise haagise juhtimiseks, mille täismassi ja veduki täismassi summa ületab 4250 kg, tuleb omandada BE-kategooria mootorsõiduki juhtimise õigus. BE-kategooria õigusega võib haakes vedada haagist, mille täismass ei ületa 3500 kg. Loomulikult tuleb järgida ka sõidukile lubatud haagiste massi piirangut.