Liiklusõigus


Küsimus: Kas mul on õigus taodelda juhilube ja kust seda kontrollida, kui rahaline trahv on maksmata aga 2.a tingimis kantud?09.09.2020

2012a. sain kriminaalkaristuse juhtimisõiguseta joobes autojuhtimise eest. Tänaseks on sellest möödas 8a. karistus oli rahaline trahv ja 2.a tingimisi.
Rahaline trahv on siiani maksmata aga 2.a tingimis kantud.
Kas mul on õigus taodelda juhilube? Kust ja kuidas ma seda kontrollida saan?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Isiku karistatust saab kontrollida karistusregistrist (e-toimik.ee). Oma karistusandmete vaatamiseks tuleb e-toimiku süsteemi sisselogida id-kaardi või mobiil-ID abil.

Küsimusest jääb siiski arusaamatuks täpne karistus. Loata sõit ja joobes sõit, kui need on toime pandud üheaegselt, loetakse üheks teoks ja ühe teo eest mõistetakse üks karistus. Kui tingimisi määrati rahatrahvi (õigemini siis rahalise karistus) tasumine, siis lõppes selle karistusekandmise kohus katseaja möödumisega, kui kaitseaja tingimusi ei rikutud.

Kui peate "2.a tingimisi" all silmas olukorda kus Teile mõisteti 2 aastane vangistus,mida ei pööratud tingimisi täitmisele, siis rahalise karistuse lisaks mõistmine ei ole võimalik. Ehk peate rahalise karistuse all silmas sundraha tasumise kohustust?

Kui peate "2.a tingimisi" all silmas olukorda kus Teile mõistetud karistuse katseaja pikkuseks oli 2 aastat, siis kustub kriminaalkaristus 2.astme kuriteo eest 3 aasta möödumisel katseaja lõppemisest.