Liiklusõigus


Küsimus: Kas see on taksoteenus kui võtan 3 võõrast inimest väikese tasu eest auto peale, kes lähevad samale kontserdile kuhu minagi?20.01.2023

Tere!

Mul on küsimus reisijate vedamise kohta. Toon näite: Kui mina olen autojuht ning plaanin minna Rakverest Saaremaale kontserdile. Pealt kuuleb mind 3 inimest, kes tahavad minna samuti Saaremaale samale kontserdile ning küsivad minult, kas sa meid saad ka kaasa võtta? Ma küsin igalt inimeselt 15 eurot pangakontole, et katta enda kütusekulu ning sealt jääb mulle kasumina 5 eurot.
Saan aru, et sellisel juhul teostan ma taksosõitu ning seda nii ei tohiks tegelikult teha?
Kas on võimalusi kuidas selline olukord ei läheks taksosõiduna arvesse vaid tavasõiduna, kuna ma ei otsi mingisugust otsest kasumit vaid tahan enda kütusekulusid katta, et soodsamalt kontserdil käia.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Ühistranspordiseaduse (ÜTS) § 3 kohaselt on taksovedu teeliikluses sõitjate vedu tellija soovitud sihtkohta või sõitjale tellitud kohta järele sõitmine, samuti taksopeatuses või sõitjaga kokkulepitud kohas sõitja ootamine. Taksoveoks ei loeta sõitjate vedu sõiduautoga, kui veo teostaja teeb seda isiklikul otstarbel planeeritud marsruudil ja kui selle eesmärk ei ole tulu saamine.

See, kas inimeste sõidutamist saab pidada taksoveoks või mitte, sõltub asjaoludest, mh sellest, millisena käsitleda sõitjate veo eesmärki. Üheltpoolt võib ka kütusekulu kompenseerimise soov olla vaadeldav tulu teenimise soovina, kuna säästate sõitjate arvelt enda kulu kütusele. Teiselt poolt omab tähtsust see, kas tegemist on ühekordse või süstemaatilise tegevusega. Esimesel juhul ei pruugi veo käsitlemine taksoveona olla korrektne.