Liiklusõigus


Küsimus: Mida teha, kui B kategooria saamiseks peab minema autokooli aga autokool ei võta vastu kuna C kategooria olemas juba?20.01.2023

tere Abikaasal veoauto load vanast nõukaajas saadik, töötas kolhoosis autojuhina, load C ja C1, nüüd oleks soov sõiduautoga sõita aga pole B lubasid. Omal ajal oleks pidanud sellekohase templi lubadele sisse lööma aga kuna sõiduautot polnud, ei pidanud seda vajalikuks. Nüüd mure. Autoregistrist öeldi, et vaja autokooli minna, autokoolid ei võta vastu kuna C on juba olemas, no nii kurvaks teeb, kas nüüd pensionil olles peab suure veoauto ostma, et poes leiva järel käia. Aitäh ja suur tänu vastamast.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Minu teadmiste kohaselt ei tohiks esineda takistust B-kategooria mootorsõiduki juhtimisõiguse omandamiseks, kui varasemast on olemas C-kategooria mootorsõiduki juhtimise õigus ja juhiluba. Sätestab ka liiklusseaduse § 107 lg 5, et kui B-kategooria või üheaegselt B-kategooria ja C1-alamkategooria mootorsõiduki juhtimisõiguse taotlejale on eelnevalt väljastatud C- või D-kategooria mootorsõiduki juhtimisõigus, siis väljastatakse talle juhiluba. Autokoolide keeldumise hindamiseks oleks vaja teada, millega nad põhjendavad inimese koolituskursusele mitte vastuvõtmist.