Liiklusõigus


Küsimus: Jäin juhtimisõiguseta sõidu eest vahele, kas tõesti enne aasta möödumist ei saa lubade eksamit teha?07.12.2011

Tere!
Olukord on selline, kus jäin 24.07.11 politseile vahele juhtimisõiguseta sõitmise eest. Sama päeva õhtul helistasin autokooli, kuhu olin tegelikult registreerinud juba varem, täitsa täpselt ei mäleta, kuid ilmselt oli see aprillis/mais. Päris täpselt neid asju ma ei tea, kuid sain aru, et autokoolidel oli enne 01.07.2011 registreeritud õpilasi võimalik õpetada vana õppekava järgi, seega tegin ka sõidueksami jne. Igatahes, lõpetasin autokooli 08.11.11. Kuna olen tihti Eestist ära, otsustasin registreeruda ARK-i eksamile "paberivabalt", kuid tulutult, dokumendid esitatud kuid eksamile registreeruda ei saa. Paar päeva tagasi sain aega, et büroosse kohale minna, seal vastati mulle, et asi on väga lihtne, seoses karistusega ei saa enne aasta möödumist eksameid sooritada.
Olin küll seadust lugenud selle kohta, kuid lootsin, et sain millestki valesti aru.

Küsimus on siis selline, et kas tõepoolest ongi asi nii lihtne ja mitte mingit võimalust eksameid enne järgmise suve lõppu teha ei ole?

Seadus iseenesest jätab loomulikult väga ühemõttelise mulje. Saan aru, et olen seadust rikkunud jne, kuid leian, et trahvile lisaks aastane blokeering on väga ülekohtune, kui võrrelda seda paljude muude karistustega mis jagatakse.

Ette tänades

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

LS § 106 lg 1 p 3 kohaselt ei anta juhtimisõigust isikule, kellel on karistatus LS § 201 kirjeldatud väärteo eest. Karistatus kustub (karistusandmed kustutatakse), kui isik ei ole 1 aasta jooksul arvates karistusotsuse jõustumisest, pannud toime uut väärtegu või kuritegu.

Seega seadus ei võimalda Sul varem juhtimisõigust saada. Samas usun, et eksamite mõnnevõrra varasema sooritamise osas selliselt, et karistatuse kustumisel saad minna juba juhiloale järele, takistusi ei ole.

Seadusest tuleneva piirangu vajalikkust ja kohasust saab vaidlustada põhiseaduslikkuse järelevalve korras.