Liiklusõigus


Küsimus: Kas auto teisaldamisel ja parklas hoidmisel on ka mingi piirtasu?23.12.2011

Tere.!
Mul on tekkinud paar küsimust ja oleksin väga tänulik kui saaksin vastused.
Minu sõiduk teisaldati 18.12.2011 Sakust Paljassaare tee 3 parklasse, seda politsei taotlusel, kuigi oleks olnud ka muid võimalusi. Jätta auto kohale, kus ta oli või lasta mul helistada sõbrale tuttavale, kes oleks auto koju toimetanud. Põhjuseks 0,37 joove.
20.12.2011 autole järele minnes pidin maksma 148 eurot kohapeal. Millest selline summa, mulle ei seletatud ja mingit arvet või muud sellist mulle ei antud.
Kas see teisaldamine oli juriidiliselt õige ja kas selle eest küsitav tasu on kuidagi riigi poolt paika pandud?
Leidsin internetist sellise info: Teisaldatud sõiduki lunastamise kulud on sõiduauto parklasse toimetamise eest 26 eurot ja parklas hoidmise tasu 1,28 eurot tunnis, kuid mitte üle 2,56 euro ööpäeva eest.
See puudutab konkreetset parklat.
Minu lugupidamine ja tänud Teile.
M.P

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Teisaldamise tasu suuruse sätestab Vabariigi Valitsuse 16.06.2011 määruse nr 76 § 1. Määrus on kehtestatud LS § 92 lg 14 alusel. 26 eurone teisaldamistasu kehtib kuni 3500 kg täismassiga sõiduki puhul asulas või kuni 20 km kaugusel asulast. Väljastpoolt asulat enam kui 20 km kauguselt toimetamise korral on teisaldamise tasu suurus 128 eurot. Teisaldamistasule lisandub tasu hoidmise ja valvamise eest 1,28 € tunnis, kuid mitte rohkem, kui 2,56 € päevas.

Informatsiooni selle kohta, kuidas kujunes Teie sõiduki teisaldamise ja hoidmise kulude suuruseks 148 eurot, saate ilmselt sõidukit hoidnud parklast ja see peaks kajastuma ka Teile antud arvelt.

Teisaldamise õiguse alused sätestab LS § 92. Kui sõiduki juht on kõrvaldatud sõiduki juhtimiselt (milleks on alus juhul, kui juhi organismis oli lubatust rohkem alkoholi), võib sõiduki teisaldada, kui puudub võimalus anda see üle omanikule või valdajale.