Liiklusõigus


Küsimus: Kas riigi poolt määratud advokaadiga peaks mul olema ka mingi leping, dokument?19.01.2012

Kui mulle määrati riigi poolt advokaat, siis kas mul ei peaks selle kohta mingi paber olema, st leping selle advokaadiga? Kohtusin advokaadiga ja ta surub mulle lihtsalt kokkuleppemenetlust peale. Mulle tundub, et ta ei tegutse minu huvides, kui ma ütlesin, et valin üldmenetluse, ta peaaegu karjus minu peale. Kas ta üldse on minu advokaat, lepingut ju mul ei ole temaga.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Riigi õigusabi osutava advokaadiga ei olegi lepingut. Riigi õigusabi määratakse Teile kohtu, prokuratuuri või uurimisasutuse määrusega ja õigusabi osutab Eesti Advokatuuri poolt nimetatud advokaat. Samas peab riigi õigusabi osutav advokaat järgima kõiki advokaatidele ja õigusteenuse osutamisele esitatavaid nõudeid samamoodi, nagu ka lepinguline advokaat. Seega ei ole advokaadi kohustuste täitmise osas kliendi suhtes vahet, kas tegemist on lepingulise advokaadiga või riigi poolt määratud advokaadiga. Teenuse vahe on teenuse kasutaja jaoks teenuse hinnas - riigi õigusabi korral on teenuse saaja jaoks advokaadi abi oluliselt odavam.

Kliendi suhted võivad advokaadiga minna tihtipeale tuliseks, eriti kui kaitsja ja kaitsealuse nägemused parimast kaitsetaktikast lahknevad. Selles osas ei saa ma teie kirja kommenteerida. Selgitage advokaadile oma seisukohta ja kuulake tema oma. Loodan, et leiate üksmeele. Lõpuks on advokaat seotud kliendi soovidega.