Liiklusõigus


Küsimus: Kui saan avariikahju hüvitamist nõuda, tuginedes süüdlase vastavasisulisele sms-le?27.01.2012

Tere,
2010. aasta novembris sõitis üks mu tuttav parklas minu autole otsa, leppisime suusõnaliselt kokku, et ta tasub kulud. Tegin auto ise korda ja maksin remondifirmale 650 eurot. Enne teostamist saatsin 3 erinevat hinnapakkumist ka põhjustajale. Sain nõusoleku odavaima peale. Olen saanud ka sms-i teel vastuse et ta maksab selle kinni. Tänaseks pole sentigi saanud.
Mis edasi teha? Kas piisab mõnest lihtmenetlusest või peab kohtusse pöörduma.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Soovitan enne menetluse algatamist saada võlgnikult siiski kirjalik võlatunnistus. SMS kaudu võlgnevuse tunnistamisele tuginemine hilisema võimaliku vaidluse käigus võib olal problemaatiline. Muidugi on võimalik võlgniku kohustuse olemasolu tõendada ka muude tõenditega - tõendid liiklusõnnetuse toimumise ja põhjustaja kohta. Siiski teeks konkreetne võlatunnistus hilisema menetluse tõendamisküsimuse osas lihtsamaks.

Menetlusliikidest võib esialgu proovida maksekäsu kiirmenetlust. See menetlusliik toimub ikkagi kohtu kaudu, kuid riigilõivumäär on madalam kui hagimenetluses ja menetlus võib olla mõnevõrra kiirem. Maksekäsu kiirmenetluse ebaõnnestumisel jääb võimalus minna üle hagimenetlusse.