Liiklusõigus


Küsimus: Tasulisel parkimisalal aitasin puudega inimese hoone ukseni, kas saadud leppetrahvi kohta on õigust nõuda motiveeritud otsust, et saaks edasi kaevata?11.06.2012

Tere!
Peatasin auto (takso) tasulisel parkimisalal kaubanduskeskuse välisukse juures, et lasta väljuda kliendil. Kuna klient oli puudega, palus ta mind, et aitaksin teda trepist kaupluse siseukseni. Seda ma ka tegin. Tulles tagasi ca 2-3 min pärast, nägin, et keegi "onu" (ilma mingite eritunnusteta ja nimesildita) pildistab minu autot. Jäin asja kaupluse välistrepile vaatama (autost ca 2 m kaugusel), kui sain aru, et tegemist on parkimiskontrolöriga.
Antud ajaks oli ta jõudnud teha minule leppetrahvi 35 eurot, mis oli kojamehe vahel. Vestluses kontrolöriga, et ma olin kogu aeg auto kõrval ja aitasin klienti, vastas ta, et tema ei saa enam midagi teha, tuleb pöörduda kontorisse. Esitasin vaide, millele sain eitava vastuse. Firma keeldub minule väljastamast vaidekomisjoni motiveeritud otsust. Kuna tahaks asja edasi kaevata kohtusse, oleks mul eelnevalt hea teda, millega operaatorfirma andis eitava otsuse ja kas tasub hakata raha ja kohtuuksi kulutama. Asi on põhimõttes. Kuidas edasi tegutseda?
Ette tänades ja jäädes lootma positiivsetele juhistele.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Usun, et leppetrahvide vaidlustamise võimaluste kohta leiate selgitusi ja seisukohtasid siitsamast vastused.ee keskkonnast minu varasemate vastuste hulgast. Lühidalt märgin, et esitades leppetrahvi väljastajale vaide, olete tõenäoliselt teinud nende jaoks lihtsamaks tõendamise, et just Teie olite sõiduki parkija ja seeläbi ka võimaliku parkimislepingu teiseks pooleks. Milliseid väiteid ja argumente Te edasises vaidluses täpselt kasutada saaksite, on teadmata sündmuskohaga seotud asjaolusid, samuti parkimistingimuste täpset sisu, olemasoleva info põhjal raske öelda.