Liiklusõigus


Küsimus: Mida peaks tegema Rootsi kodanik, kui load Eestis kaduma läinud ja nüüd jäi veel rikkumisega vahele?18.07.2012

Isik on Rootsi kodanik ja seal väljastatud ja B-kat juhiload. Isik asus Eestisse elama ja siin varastati või läksid kaduma (ei ole teada, kumb variant) juhiload. Algatas menetluse, et juhiload Rootsis taastada, kuid menetluse käigus selgus, et kui on Eestisse alaliselt elama asunud, siis Rootsi enam ei väljasta lube. Suure tõenäosusega tuleb Eestis need load taodelda, kuid mis dokument on aluseks, mis tõendaks juhtimisõiguse olemasolu? Suurem probleem aga selles, et isik sõitis autoga ja jäi politseile vahele. Juhilube ette ei olnud näidata - seega LS §201 juhtum + sõit punase tule ajal üle ristmiku. Millised on võimalikud sanktsioonid ja kas asja aitab lahendada Rootsi ametkonna tõend, et isikul on juhtimisõigus + load tema valdusest väljas ja ta on sellest teavitanud?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Ilmselt tuleb tal Rootsist nõuda välja dokumentatsioon, mille alusel talle seal juhiluba väljastati. Lisaks võiks kasuks tulla ka Rootsi ametkonna teatis/õiend selle kohta, et isikule on Rootsis juhiluba väljastatud. Need dokumendid on aluseks ka juhiloa vahetamisele Eestis. Soovitan Maanteeametiga kooskõlastada, milliseid dokumente nad täpselt aktsepteerivad, et tagada kiireim ja lihtsaim viis uue juhiloa saamiseks.

Juhiloa puudumine iseenesest ei tähenda juhtimisõiguse puudumist. Kui isikul on võimalik tõendada Rootsis antud juhtimisõiguse olemasolu, siis langeb LS § 201 kohane süüdistus ära ja isik vastutab selle eest, et tal ei olnud kontrollijale kehtivat juhiluba esitada LS § 242 alusel.