Liiklusõigus


Küsimus: Maja juures seisnud autol avastasin küljel kriimud, milles kahtlustan kõrval parkivat autot, mida peaksin ette võtma, et kahjude hüvitamist nõuda?14.08.2012

Avastasin maja juures tänaval parkides, et auto külg on kriibitud. Ei tea täpselt, millal ja kes kriipis. See võis juhtuda ka kaubanduskeskuse parklas, ent väga tõenäoliselt on mul põhjust kahtlustada selles tavaliselt kõrval parkivat sõidukit, kuivõrd tolle sõiduki esiotsas on ka kriimud ja see sõiduk seisis minu oma kõrval nendel päevadel, kui see asi juhtus. Mida peaksin tegema, et saada kahjude hüvitamist? Kas teha avaldus politseile ja esitada oma kahtlustus ka neile? Minu autol kaskot pole.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Avalduse tegemine politseile tundub olevat kõige mõistlikum viis vigastuste tekkimise suhtes uurimise alustamiseks. Loomulikult saate enne avalduse esitamist kontakteeruda ka kõrval parkinud sõiduki valdajaga, et välja selgitada tema seisukoht võimaliku sõidukite kokkupuute osas, kuid kui sel viisil asjale lahendust ei saabu, siis alustab politsei Teie avalduse alusel väärteomenetlust, mille käigus võidakse kahtlusaluse sõidukiga kokkupõrkefakti kontrollimiseks teostada ka ekspertiis. Siiski ei pruugi eksperdi arvamus määrata kokkupõrke fakti kindlaks kategooriliselt - pigem on tavapäraselt tegemist tõenäolises vormis antud arvamusega, mis tähendab, et lisatõendite puudumisel (näiteks tunnistajad) ei pruugi ka väärteomenetlus viia tõsikindla järelduseni vigastuste tekke asjaolude suhtes.