Liiklusõigus


Küsimus: Kas parkimise alustamiseks sms-i saatmisega on teine lepingupool parkimise puhul tuvastatud?22.08.2012

Tervist!

Parkisin auto Europark parklasse ning jalutasin tööle, kus ka mobiiltelefon asus ning saatsin parkimise eest tasumiseks vastava SMS-i umbes 10 minutit pärast parkimise alustamist. Vahepeal aga oldi mulle jõutud 30 euro suuurune leppetrahv määrata.

Olen aru saanud, et leppetrahvi sisse nõudmiseks peab Europark tuvastama lepingupoole teise isiku ehk juhi, kes auto sinna parkis. Kas minu pärast leppetrahvi määramist saadetud SMS-st piisab Europarkile, et mind tuvastada kui juhti? Või siiski antud sõnum ei ole neile piisav tõendusmaterjal? Kokkuvõttes huvitaks, et kas mul tasuks trahv ära maksta või mitte? Ehk kas neil on võimalik tõendada, et just mina parkisin selle auto sinna ainult selle SMS-i põhjal?

Üldiselt maksan parkimise eest ning mulle ei meeldi, et kohe nurga tagant hüpatakse välja ja 2 minutit pärast parkimise algust trahv tehakse.

Ette tänades,
M.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Tõendi hindamine on vaidluse korral kohtu siseveendumuse küsimus e. küsimus sellest, kas kohus peab mingit konkreetset tõendit usaldusväärseks ja lubatavaks ning kas selle tõendi pinnalt võib kohtul tekkida veendumus faktilise asjaolu esinemise või mitteesinemise kohta. Seetõttu on raske Teile siin öelda, kas Teie telefonilt tehtud makse (SMS) võib kohtunikus tekitada veendumustunde, et sõiduki parkisite Teie või keegi teine. Siiski julgen arvata, et asjaolu, et parkimislepingust tuleneva kohustuse täitsite (viivitusega) Teie, ei tõenda seda, kellel see kohustus tegelikult tekkis e. kes oli sõiduki parkijaks.