Liiklusõigus


Küsimus: Kuidas sai politsei mulle väärteoprotokolli koostada kui ma ei ole dokumente esitanud, ei ole auto omanik ega ka kasutajana kirjas?15.10.2012

Tere! Minu lugu selline!
Väidetavalt sõitsin turvavööta ja jätsin politseinikud ootama! Poolteist kuud hiljem peatas politsei mind kinni ja ütles, et "lasin nad üle ja palun tulge järgmine päev jaoskonda". Kui sinna läksin, tahtsid nad mulle trahvi teha. Kuid mina ei nõustunud sellega ja nad lubasid selle kolmandale isikule menetleda anda. Nii ka läks! Ootasin 15-20 min, kuni tuli mees, kes kutsus mind ütlusi andma! Kuna olin suhteliselt segaduses, ei viinud ikka kõiki fakte kokku politseiga ja kohaga, kus turvavööta sõit toimus. Siis ma kirjutasin ülekuulamislehele enamvähem kust tulin kuhu läksin kuhu parkisin aga ei ühtegi sõna sellest, et oleks sõitnud turvavööta. Ja enamus juttu sai kirja rohkem nagu politseinike vestluse põhjal. Kui see tehtud, anti mulle väärteoprotokoll, mis oli laual juba enne kabineti sisenemist täidetud. Ühtegi dokumenti ma neile esitanud ei ole, kuna neid polnud mul kaasas, aga seal olid kõik minu andmed juba olemas, näit. isikukood, juhiluba (X), juhiloa seerianumber, andmed kontrollitud (X) (ei kontrollinud keegi tol hetkel kusagilt), sõiduki kasutamist õigustav dokument (X) ei ole kunagi vaja läinud ja ei teagi kas olemas on. Auto ei kuulu mulle ja pole ka kasutaja. Mis kõige naljakam, nad väitsid, et nad olevat mulle helistanud, aga telefon olevat mitte vastanud või kinni või midagi taolist. Kust nad teadsid kellega ühendust võtta? Mina pole neile ühtegi dokumenti esitanud, peale selle kui mind peeti kinni ja kutsuti jaoskonda järgmise päeva 20:30-neks.
Küsimus oleks, kas see on loomulik asjade käik ja politseinikud tegid kõik õigesti ja nii lihtsalt võingi ma süüdi jääda? Või kuidas ma edasi käituma nüüd peaks?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Väärteomenetluse seadustik ei sätesta, et väärteoprotokoll tuleks koostada kohe peale väärteo avastamist. Pigem ongi väärteoprotokoll viimaseks süüdistusaktiks väärteomenetluses enne karistusotsuse tegemist (sarnaselt süüdistusaktiga kriminaalmenetluses). Seega võib väärteoprotokolli koostamine toimuda ka peale väärteo avastamist. Igal juhul peab see jääma väärteo aegumistähtaja piiresse e. toimuma 2 aastase tähtaja jooksul arvates väärteo toimepanemisest.

Küsimus sellest, kas ja kuidas on väärtegu tõendatud, kas on kogutud piisavalt usaldusväärseid tõendeid, et väärteosüüdistus esitada ja selle alusel karistus määrata, eeldab aga tutvumist konkreetse väärteotoimikuga ja vajab tõendite analüüsi.