Liiklusõigus


Küsimus: Kuidas saab politsei tõendada, kas mul oli turvavöö lahti või mitte, kui autol on tumendatud klaasid?09.11.2012

Tervist.
Mul selline küsimus, et paar päeva tagasi vormistati trahv turvavöö väidetava mittekinnitamise eest, kuid seda on võimatu ju kindlaks teha, kui politsei sõitis minu taga ja mul on auto tumedad klaasid. Vanasti oli kah mingi selline asi, et kui sõit alla 100 m siis ei pea vööd kinnitama? Sõit oli muidu poe eest tanklasse ~100 m. Kiirus oli kah kuskil 20 km/h maksimaalselt. Kinni peeti tankla teritooriumil ja kui ametnik jõudis minu juurde, siis väitis, et sõitsin lahtise turvavööga, kuid vöö oli peal.

Jään abi ootama aitäh.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Turvavöö mittekinnitamiseks õigust andvad juhtumid on loetletud liiklusseaduse § 33 lg-s 6. Alla 100 m peatused peavad olema seotud tööülesannete täitmisega.

Turvavöö lahti/kinni olemise tõendamine on tõendite ja nende hindamise küsimus. Ma ei saa nägemata väärteotoimikus olevaid tõendeid anda hinnangut, kas ja kuidas politsei turvavööd tajus ja kas süüdistus on piisavalt tõendatud. Asjaolu, et turvavöö oli peatades kinni, ei tähenda ümberlükkamatult seda, et see oli kinni ka näiteks X ajahetk tagasi.