Liiklusõigus


Küsimus: Kuidas mõista seadust, kas parktulede panemine suunatuledesse on õiguspärane?20.12.2012

Tervist!

Paigaldasin oma autole parktuled suunatuledesse ja seal põlevad nad oranži (merevaigukollase) valgusega. Sealjuures algsest kohast eemaldasin nad. Uurisin ka juba varasemalt seadust ja ääretulede kohta on kirjas:
"Erandina võib eesmise ääretule tekitatud valgusvihu värvus olla merevaigukollane sõidukil:
a) ...
...
f) mis on esmaregistreeritud enne 1. oktoobrit 1994.a;"
(Majandus- ja kommunikatsiooniministri 13.06.2011. a määruse nr 42 "Mootorsõiduki ja selle haagise tehnonõuded ning nõuded varustusele" kood 211)

Minu auto kvalifitseerub viimase punkti alla, sest esmaregistreerimine on 93 aastal. Samas muidugi on sealt järgmine punkt selline:
"4) kui enne 1. jaanuari 1996. a esmaregistreeritud L kategooria sõidukile on eesmine ääretulelatern paigaldatud, siis peab see vastama valmistaja poolt ettenähtule ja olema paigaldatud valmistaja poolt ettenähtud kohale."

Otseselt minu autole ei ole seda küll tehasest pandud, aga on variante sellest autost, millel on tuled sellise lahendusega tehasest.
Muidugi aga peavad olema tuledel ka veel vastavad tähised. Teiste tulede all on ka kirjas tähised, aga ääretulede all seda ei ole. Võibolla ma lihtsalt ei leia, aga hetkel jääb mulje, nagu eesmistel ääretuledel, ehk siis gabariidituledel ehk parktuledel, ei olegi tähis nõutud.

Ma saan aru, et kõik politseinikud ei tea kõiki seadusi peast, sest üks politseinik ütles, et kuna mul on enne 1994 registreeritud auto, siis kõik korras ja head teed, aga teine jälle raiub, et on keelatud, aga päris täpselt ei oska öelda ka, et miks, kui ainult tähise puudumine. Ühesõnaga kellel on õigus?

Aitäh

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Saan küsimusest aru, et jutt käib autost. Kood 211 punkt 4 räägib L-kategooria sõidukist e. 2- või kolmerattalisest sõidukist või erinõuetele vastavast 4-rattalisest sõidukist (nn ATV-d). Seega p 4 ei kehti autode kohta.