Liiklusõigus


Küsimus: Kas ma pean peatama auto väljaspoolt asulat pimedal ajal, kui ei ole arusaadav, kes mind peatab?04.01.2013

Tere!
Kas ma pean peatama auto väljaspoolt asulat pimedal ajal, kui ei ole arusaadav, kes mind peatab? Lõpuks selgus, et need olid abipolitseinikud, kes on varustatud automaatrelvaga aga seljas on neoonvest, kus "abipolitsei" on kirjutatud ainult seljale. Kui ta püüab autot kontrollimiseks peatada, siis ei ole aru saada, kas tegemist metsavahiga või politsei ametnikuga. Kui pärast peatamist küsin millise teenistusega ma suhtlen, siis ta pööras mulle lihtsalt selja ja ütles, et tegu on "politseioperatsiooniga". Lõpuks, kui mul ei olnud kaasas auto tehnist passi, ähvardas ta, et nüüd ma pean kaks tundi ootama kuni tehakse selgeks, kas olen vastutav selle Eesti registris oleva auto kasutaja. Miks nii, kui Liiklusseaduses selgelt ju kirjutatud: Kui juhil on kaasas isikut tõendav dokument, ei ole Eestis registreeritud mootorsõiduki registreerimistunnistuse ja selle haagise registreerimistunnistuse kaasaskandmine kohustuslik, kui juht on kantud liiklusregistrisse omanikuna, vastutava kasutajana või kasutajana.
Tänan

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Abipolitseinik peab liiklusjärelevalvet teostades kandma rinnamärki ja politsei ohutusvesti kirjaga "ABIPOLITSEINIK". Kiri asub ohutusvesti seljaosal. Abipolitseinik on õigustatud sõidukit peatama ja sõidukijuht on kohustatud seaduslikule ja õigesti antud peatumismärguandele alluma.

Sõiduki registreerimistunnistuse kaasaskandmine ei ole kohustuslik, kui juht on kantud liiklusregistrisse omanikuna, vastutava kasutajana või kasutajana, kuid ilmselgelt võtab vastava asjaolu kontrollimine liiklusregistrist aega. Siiski ei ole kahe tunnine ajakulu selleks reaalne ning tegemist võis olla abipolitseiniku poolse liialdusega võimaliku ajakulu prognoosimisel. Usun, et ilmselt ei pidanud te ka 2 tundi andmete kontrollimist ootama.