Liiklusõigus


Küsimus: Kas parkimistrahvi vaidel oleks edu, kui sain trahvi parkimise eest, kuna keelavat märgistust lume all asfaldil ei näinud?11.01.2013

Tere,
Mulle tehti trahv auto parkimise eest selleks mitteettenähtud kohal. Nimelt parkisin auto kohale, nagu hiljem selgus, kus seda keelav märgistus oli kantud ainult asfaldile kollase värvimärgistusena (kollane rist parkimiskohal), mida ei olnud näha mahasadanud lume tõttu. Mingit muud nähtavat viidet parkimise keelu kohta antud kohal pole, ka mitte kollaseks värvitud kõnnitee äärekivi, mis oleks olnud ilmselt nähtav. Kas minu vaie on õigustatud või tuleks hakata edaspidi kaasas kandma luuda, et parkimissoovi korral veenduda, et lume all olev asfalt on märgistuseta? Tegemist on Rocca al Mare kaubanduskeskuse "Audi maja" poolsel küljel asuvate parkimiskohtadega.

Ette tänades!

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Kui parkimist keelav liikluskorraldus ei olnud nähtav ning see oli juhile nö vältimatu e. tavapärast hoolsust üles näidates ei pidanudki juht teadma, et parkimine on keelatud, siis ei saa juhti parkimiskorralduse rikkumise eest karistada (puudub subjektiivne teokoosseis). Samuti võib parkimiskorralduse puudumine välistada ka objektiivse teokoosseisu.

Karistuse või hoiatustrahvi vaidlustamisel tuleb uurida, millised tõendid on menetlejal esitada ning kaaluda, kuidas saate ise tõendada, et sõiduki parkimisel ei olnud parkimiskorraldus nähtavaks tehtud ega nähtav.