Liiklusõigus


Küsimus: Millised on kulud, et vaidlustada kohtus viivistasu nõue, parkimise eest tasusin, kuigi ekslikult teise auto eest?08.02.2013

Tere.
Sain 31.01.2013 Tallinnas kesklinnas viivistasuotsuse seoses sellega, et auto parkimise eest nö polnud makstud. Tegelikkuses aga maksin mobiiliga ja trükkisin sõnumisse harjumusest oma enda isikliku sõiduauto numbri. Tegelikkuses parkisin aga tööautoga. Samal päeval helistasin Ühisteenusesse ja rääkisin muret. Paluti tõestada kuidagi, et mu enda auto asus samal ajal kusagil mujal. Selle jaoks saatsin järgmisel päeval majutusettevõtte kinnituskirja, et mu sõber minu autoga samal ajal majutusettevõttest ennast välja kirjutas ja seal oli kirjas ka auto number, mis parklas parkis. Lisaks saatis kinnituse ka kirja vormis majutusettevõte. Samuti on saadetud dokumentide hulgas auto tehnilise passi (millega tegelikkuses pargiti) kasutamist tõendav dokument.
Kuna ma ei soovi maksta viivistasu (kuna olen parkimise eest tegelikkuses maksnud), siis milliste kuludega peaksin arvestama, kui tahan kohtus tühistada kohtutäituri nõuet (juhuks kui see peaks tulema, kuna Linnavalitsus ei suuda piisavalt kiiresti menetleda vaiet).
Lisaks ilmnes ka nüüd veel see, et autofirma poolt antud asendusauto kasutamiseks sõlmitud kasutusleping ei pidavat olema sama mis vastutav isik... ehk siis tuli tagantjärgi välja, et vaiet saab esitada ainult autofirma juhatuse liige või siis mina ise kui autofirma juhatuse liige teeb mulle volituse. Kas see ikka on õige jutt? Tundub utoopne või siis mitte?

Ette tänades

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Viivistasu otsuse vaidlustamise õigus on sõiduki omanikul või selle vastutaval kasutajal (LS § 189 lg 2). Samas võib isik tegutseda ka esindaja kaudu. Vaide läbivaatamise aeg on 30 päeva. Vaides võib taotleda viivistasu otsuse täitmise peatamist (HMS § 81). Halduskohtusse kaebuse esitamisel tuleb tasuda riigilõiv 15 eurot.