Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Mis päeval peab tööandja välja maksma lõpparve, reedel või esmaspäeval, kui tööleping ise lõpeb pühapäeval?10.02.2015

Kavatsen töölt lahkuda, kuid enne seda tahan puhkuse välja võtta. Saan aru, et puhkuse ajal makstakse keskmist töötasu. Kuidas arvestatakse puhkuseraha, kui tööandja peab puhkusraha välja maksma 10.02, aga samale päevale langeb ka palgapäev? Huvitabki just see, kas arvesse läheb ka jaanuari palk, mis on oluliselt suurem, kui eelnevate kuude palgad. Tööleping ise lõppeb 01.03 (pühapäev) – mis päeval peab tööandja lõpparve välja maksma, reedel või esmaspäeval?

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Puhkusetasu võib arvestada mistahes viisil, kuid see ei tohi jääda viimase kuue kuu keskmise palga alusel arvutatud summast väiksemaks. Rohkem võib alati maksta. Kui puhkusetasu tuleb välja maksta 10.02, siis võetakse keskmise arvutamisel arvesse ka jaanuari palk. Lõpparve maksmise kohustus tekkib töölepingu lõppemise päeval. Kui kohustuse täitmiseks ettenähtud tähtpäev satub riigipühale või muule puhkepäevale, siis saabub tähtpäev puhkepäevale järgneval esimesel tööpäeval. Seega tuleb lõpparve välja maksta hiljemalt 2. märtsil.