Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kas päritud metsamaa müügi peab tuludeklaratsioonis deklareerima ka juhul, kui tulumaksu ei pea maksma?23.03.2015

Tere
Augustis 2014 müüs abikaasa päritud metsamaa kinnistu. Pärandaja ei olnud otsene sugulane, päris testamendiga. Maa oli tagasi saadud tagastamise teel, ehk siis õigusvastaselt võõrandatud maa. Kas selle maa müügi peab ka deklareerima tuludeklaratsioonis ja kuidas siis asjade käik edasi läheb? Kas maksuamet nõuab tulumaksu ja siis ise tuleb tõestada, et ei pea maksma või kuidas?

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Füüsilise isiku tulumaksukohustuse arvutab maksuamet temale nii inimeselt endalt kui ka teistelt isikutelt (tööandjad, annetuse saajad, õppemaksu saajad jne) laekunud informatsiooni alusel. Teistelt isikutelt saadud info alusel koostab maksuamet eeltäidetud deklaratsiooni, mida inimene ise saab/peab täiendama nende tehingutega, mida deklaratsioonis ei ole. Kinnistu võõrandamisest saadud kasu eeltäidetud deklaratsioonis näidatud ei ole ja seda peab inimene ise tegema deklaratsiooni tabelis 6.3. Alati eeldatakse, et deklaratsioon on täidetud õigesti, kuid maksuametil on õigus/kohustus kontrollida, kase see nii ka on. (Pistelise) kontrolli objekte valib maksuamet vastavalt oma metoodikale.