Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Mis tagajärjed on juhatuse liikmetele, kui äriühing kustutatakse äriregistrist majandusaasta aruannete esitamata jätmise tõttu?10.06.2015

Tere,
Ettevõtja on saanud äriregistrist kandemääruse, mille alusel kustutatakse firma, mis ei ole majandusaasta aruannet esitanud.
Küsimused:
1. Mis tagajärjed on sellest juhatuse liikmetele? Kus see kajastub ja kuidas? Kui kaua?
2. Kas krediidiinfos on avalikult see üleval sel juhul nii et kõik näevad?
3. Kui firmal on sularaha kassa, mis sellega saab?
4. Kas majandusaasta aruanded tuleb siiski tagantjärgi ära teha?

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

1. Juhatuse liikmed saavad ametist lahti, muud ei juhtu midagi. Äriühingu kõiki andmeid, sh juhatuse liikmete andmeid säilitab äriregister tähtajatult, andmed on paari euro eest kõigile nähtavad. 2. AS Krediidiinfo on eraettevõte, mis ajab oma asju nii, nagu ise tahab. Kodulehe info kohaselt kustutakse võlg maksehäireregistrist 7 aasta pärast. Seni saab sealt juhatuse liikmete nimesid raha eest vaadata.
3. Kassaraha võib kassapidaja endale jätta, summa tuleb deklareerida ja maks ära maksta.
4. Aruannetega pole vaja vaeva näha.
Kustutamine aruande esitamata jätmise tõttu on pikk jutt. Esmalt tehakse hoiatus, millega antakse aruande esitamiseks aega vähemalt 6 kuud, seejärel avaldatakse võlausaldajatele Ametlikes Teadaannetes kustutamisteade, millega kutsutakse neid 6 kuu jooksul nõudeid esitama, seejärel toimetatakse patusele kätte kustutamismäärus, mida saab 30 päeva jooksul vaidlustada. Kustutakse siis, vaiet ei esitata või vaidlus on lõppenud.