Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kas liisinguandja saab keelduda, kui liisinguvõtja soovil ostab auto välja mõni liisinguvõtjaga seotud ettevõte?14.10.2015

Tere,
Kas liisinguandja saab keelduda sellest kui liisinguvõtja soovib, et auto ostab välja mõni liisinguvõtjaga seotud ettevõte?
Auto oli ostu hetkel käibemaksuga, müüjaks oli KM-kohustusega osaühing ja liisinguandjaks ehk sellel hetkel ostjaks oli ka KM-kohustusega osaühing. Mina võtsin alguses eraisikuna liisingusse, aga kuna nüüd tahaks auto välja osta teises EU riigis KM-kohustust omav ettevõte neto hinnaga, siis liisinguandja väidab, et selline võimalus puudub ja välja peaks ostma mina eraisikuna.
Kas liisinguandjal on tõesti õigus keelduda auto müügist teisele isikule/ettevõttele?
Aitäh!

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Praegune liisinguvõtja ja liisinguandja peavad järgima kehtiva lepinguga sätestatud tingimusi, sh väljaostuhinda. Kui praeguse liisinguvõtja asemele soovib asuda teine isik, siis on selleks vaja liisinguandja nõusolekut. Kuna auto on liisinguandja oma, siis on tema otsustada, kellele ja mis tingimustel ta selle müüb või liisingusse annab. See on tehing, mis praegusesse liisinguvõtjasse eriti ei puutu.