Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kas maksuamet vaatab kõveralt, kui mul on ettevõtte kassas 15000 eurot?14.12.2015

Tere,
Mure on üsna lihtne - oman mitut ettevõtet, mis ei ole käibemaksu kohuslased. Ometigi on laekunud arveid iga-aastaselt ja raha olen sulas välja võtnud, sest pankasi ei usalda. Lisaks sellele olen nii rumal olnud, et ei ole esitanud ettevõtete kohta majandusaasta aruandeid.
Raha olen investeerimise otstarbel välja laenanud mitmeks aastaks ilma tagatiseta küll aga lepinguga.
Kuidas reageerib MTA, kui ma saadan nüüd aruanded ära?
Küsiks veel, et millised on seadusega paika pandud kriteeriumid laenu välja andmisel (mis miinimum intress olema peab ja millised aspektid peavad käsitletud olema lepingus)?
Kas maksuamet vaatab siis tõesti kõveralt, kui mul on kassas näiteks 15000 eurot? Loomulikult, raha on olemas sulas.
Vabandan rumalate küsimuste pärast, aga pean tunnistama, et olen noor ja rumal ja ei oska veel ettevõtlust ajada.

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Aruandeid esitatakse äriregistrile, maksuametil pole nendega üldjuhul tegemist. Kui äriühing pole aruandeid esitanud, siis tuleb need esitada, vastasel korral kustutatakse äriühing registrist. Kindlasti olete saanud maakohtult sellekohaseid hoiatusi. Laenu andmiseks pole kehtestatud mingeid kriteeriume, välja arvatud tarbijakrediidi andmisel. Samuti pole kehtestatud nõudeid laenulepingule ei vormi ega sisu osas. Maksustamisel peaks äriühing järgima turutingimusi intressi osas, eriti temaga seotud isikutele laenu andmisel. See, kus keegi oma raha hoiab, on raha omaniku asi.