Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kas ma saan töötada ajutiselt mõned kuud, et minu sünnitushüvitis ning vanemahüvitis järgmise lapse puhul ei muutuks?24.11.2016

Tere!
Laps sündis 2015.aasta suvel ning minu vanemahüvitis lõppes 2016. aasta novembris (1700€ neto). Olen järgmise lapse ootel, kes peaks sündima 2017.aasta suvel. Rasedana ei ole mõtet oma põhitöökohale tagasi minna paariks kuuks, kuid soovin teenida lisatulu selle ajani, kui sünnituspuhkusele jään.
Üks Euroopa Liidu institutsioon (Brüsselis) soovib mind kaasata eraisikust eksperdina oma erinevatesse väikestesse projektidesse alates 2017.aasta jaanuarist ning projektipõhiselt teha ka lepingud. Palk 1 päeva töö eest on ca 400 € bruto, millelt pean maksma Eesti kohalikud maksud (hetkel ei tea ma ette, kas töömaht on kokku 1-2 või 20-30 päeva).
Kas ma saan töötada antud EL institutsiooni jaoks mõned kuud nii, et minu sünnitushüvitis ning vanemahüvitis järgmise lapse puhul ei muutuks?

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Kuna nii sünnitus- kui vanemahüvitis arvutatakse eelmise kalendriaasta sotsiaalmaksuga maksustatud tulu alusel, siis 2017. aastal teenitav tulu hüvitise määramisel arvesse ei lähe. Kuna laste sündide vahe ei ületa 2 aastat ja 6 kuud, siis määratakse vanemahüvitis seoses järgmise lapsega eelmise hüvitise suuruses. Järgmise vanemahüvitise igakuiseid väljamakseid vähendatakse teenitud tulude võrra.