Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Millal tekib käibemaksukohuslus, kui käibemaksukohustuslase piirmäär tõuseb firma majandusaasta keskel?27.11.2017

Esitan küsimuse firmade kohta, mille huvi on jääda mittekäibemaksukohustuslaseks. Millal võib selliste firmade käive tõusta üle 16000€, kui käibemaksukohustuslase piirmäär tõuseb firma majandusaasta keskel? Kas alates 2017. aasta algusest või alles järgmisel majandusaastal ehk siis 2017 aasta keskel?

Vastus: Liina Karlson, Õigus- ja maksunõustaja, Themis Õigusbüroo OÜ, http://www.themis.ee/

Käibemaksuseadus sätestab, et kui isiku tehtavate KMS § 1 lg 1 p 1 ja 3 nimetatud tehingute, välja arvatud põhivara võõrandamine ning Eesti isikule teostatav kaugmüük, maksustatav käive ületab kalendriaasta algusest arvates 16 000 eurot, tekib tal nimetatud suuruses käibe tekkimise päevast kohustus end maksukohustuslasena registreerida.

Registreerimiskohustust ei teki, kui isiku kogu maksustatava käibe moodustab 0%-lise käibemaksumääraga maksustatav käive, välja arvatud kauba ühendusesisene käive ja KMS § 10 lg 4 p 9 nimetatud teenuse käive, kui teenust osutatakse teise liikmesriigi maksukohustuslasele või piiratud maksukohustuslasele.

Seega kui on eelnimetatud aluseid mitteregistreerimiseks, ei pea ennast käibemaksukohustuslaseks registreerima. Arvestus on kalendriaasta (mitte majandusaasta) põhine.

Alates 01.01.2018 tõuseb käibemaksu piirmäär 40 000 euroni kalendriaastas.

Täiendavate küsimuste korral kirjutage liina.karlson@themis.ee.

Liina Karlson
Themis Õigusbüroo OÜ
jurist/partner
www.themis.ee