Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kui olen teeninud väljaspool Euroopat, siis mis ja miks peaksin sellest kuhugi deklareerima?12.01.2018

Kui ollakse teeninud Austraalias raha ja saadud seal pensionit ja tulumaksutagastusi, siis kas ja miks peab kodumaale naastes sellest MTA-d teavitama (tulumaksu tagastuse deklaratsioon)? Kas kodumaa küsib lisamakse veel seal teenitust siis? Olen jätnud tegemata viimase maksuaasta tagastuse. Eile MTA kontoris öeldi, et kui midagi teeninud pole, siis ei pea üldse avamagi iga-aastaselt seda saiti. Ei soovi lihtsalt trahve kaela. Kui aga olen teeninud väljaspool Euroopat, siis mis ja miks peaksin sellest kuhugi märkima üldse? Mis juhtub kui ei märgi?

Vastus: Liina Karlson, Õigus- ja maksunõustaja, Themis Õigusbüroo OÜ, http://www.themis.ee/

Küsimusele vastamine eeldaks täiendavate materjalidega tutvumist ja analüüsi, mida portaali ei võimalda. Küsimus tekib, millise maa resident te olete - kas Eesti või Austraalia? Kui Austraalia, ei pea te Eestis deklareerima. Kui aga Eesti, tuleb siin näidata ka oma maailmatulud.

Topeltmaksustamise risk on tõepoolest olemas, kuna Eesti ei ole Austraaliaga sõlminud topeltmaksustamise vältimise lepingut (nagu paljude riikidega see sõlmitud on).

Trahvide osas on MTA olnud mõistev ning kohe neid välja kirjutanud ei ole. Üldjuhul antakse enne võimalus oma käitumist parandada.

Täiendavate küsimuste korral kirjutage liina.karlson@themis.ee.

Liina Karlson
Themis Õigusbüroo OÜ
jurist/partner
www.themis.ee