Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kuidas on tulumaksuga, kui müüa korteritega maja, milles müüja ise sees on elanud?14.08.2018

Isik müüb kinnistu, millel paiknev hoone on ehitisregistris registreeritud kui korteritega elamu. Kuna ühes neis korteritest elab ka kinnistu omanik ise, siis osa müügitulust peaks olema tulumaksuvaba. Kuidas leida maksuarvestusse minev soetushinna ja müügihinna osa? Kas korterelamu müügil võib müügilepingus määrata igale korteritele konkreetse hinna, mida saaks siis maksustatava müügihinnana leidmisel arvestada?

Vastus: Liina Karlson, Õigus- ja maksunõustaja, Themis Õigusbüroo OÜ, http://www.themis.ee/

Küsimusest jääb selgusetuks, kas korterite müüja on füüsiline või juriidiline isik. Sees elab ilmselt füüsiline isik. Õiguslikud alused maksustamiseks on erinevad.

Füüsilise isiku maksuvabastuse aluseks on eluruumi kasutamine maksumaksja elukohana kuni võõrandamiseni. St millises korteris isik elas kuni võõrandamiseni, selle saab ta müüa maksuvabalt. Oluline on, et maksuvabastust ei rakendata rohkem kui ühe võõrandamise suhtes kahe aasta jooksul.

Kui teised korterid on ka füüsilise isiku nimel ja neid müüb füüsiline isik, siis füüsilise isiku kasu, mida tulumaksustatakse, on vara müügihinna ja soetusmaksumuse vahe, millest on maha arvatud vara müügiga otseselt seotud kulud.

Kui kortereid müüb juriidiline isik, on küsimus mitte tulumaksustamises vaid käibemaksustamises, kus maksustava väärtuse põhimõtted on toodud KMS §-s 12. Rohkem infot siit: https://www.emta.ee/et/ariklient/tulu-kulu-kaive-kasum/kaibemaksuseaduse-selgitused/maksustatav-vaartus

Täiendavate küsimuste korral kirjutage liina.karlson@themis.ee.

Liina Karlson
Themis Õigusbüroo OÜ
jurist/partner
www.themis.ee