Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kas ettevõttele toob see maksukohustuse kui kulu on ettevõtte jaoks tehtuid, kuid ostudokumendil eraisiku nimi?23.11.2018

Ettevõtte töötaja palub endale hüvitada firma jaoks tehtud ostu. Kuluarve on väljastatud eraisiku nimele, kuid tegelikult on ostud selgelt ettevõtte jaoks tehtud. Kas puhtalt fakt, et arvele on kirjutatud eraisiku nimi toob kaasa maksuhalduri tõlgenduse, et tegemist ei ole ettevõtlusega seotud kuluga ja sellega kaasneva tulumaksukohustuse? Kas kuluarvet võib ise parandada ja lisada sinna ettevõtte nimi?

Vastus: Liina Karlson, Õigus- ja maksunõustaja, Themis Õigusbüroo OÜ, http://www.themis.ee/

Kui eraisik tegi kulu ettevõtte tarbeks ja kuluarve peal on tema nimi, saab selle kanda ettevõtte kuluks ja tulumaksu kohustust ei teki (tulumaksuseaduse prg 12 lg 3). Küll aga ei saa tagasi küsida käibemaksu (kui see seal peal on), kuna sellel puuduvad käibemaksuseaduses nõutud vastavad rekvisiit, st maksumaksja nimi, registrikood, jms (käibemaksuseadus prg 37 lg 7). Arvan, et maksuaudiitor ei pahanda, kui tšekki täiendada ettevõtte nimega, kuid käibemaksu mahaarvamiseks ei ole see piisav.

Kaasabi vajadusel või täiendavate küsimuste korral kirjutage liina.karlson@themis.ee

Liina Karlson
Themis Õigusbüroo OÜ
jurist/partner
www.themis.ee