Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Mis toob maksude osas kaasa konsultatsiooniga teenitud tulu deklareerimine, kui ei ole ettevõtjana registreeritud?02.02.2020

Tere
Olen osutanud konsultatsiooniteenust ehitusvaldkonnas ning saanud selle pealt ka tulu (see on aga põhimõtteliselt ikkagi hobikorras kõrvaltegevus/tuttavate abistamine). Aga tekkis küsimus, mis selle deklareerimine endaga kaasa toob - palju läheb maksudeks, mida täitma peab, kas seal tuleb välja tuua ka iga tulu täpne allikas jne...
Täpsustavalt - ma ei ole FIE ega oma ettevõtet ning ei ole ka tulumaksuvaba miinimumi arvestamist.
Ette tänades!

Vastus: Liina Karlson, Õigus- ja maksunõustaja, Themis Õigusbüroo OÜ, http://www.themis.ee/

Tulumaksuseaduse § 14 lõige 2 kohaselt ettevõtlus on isiku iseseisev majandus- või kutsetegevus, mille eesmärgiks on tulu saamine kauba tootmisest, müümisest või vahendamisest, teenuse osutamisest või muust tegevusest, kaasa arvatud loominguline või teaduslik tegevus.

Seega teenuse osutamisest saadud tulu on ettevõtluse tulu, millelt füüsiline isik peab maksma tulumaksu (20%), sotsiaalmaksu (33%) ja kohustatud isik ka kohustusliku kogumispensionimakse (2%). Tuludeklaratsioonil tuleb see tulu deklareerida ettevõtlustuluna vormil E.

Juhul, kui eraisik osutab teenust juriidilisele isikule, on juriidilisel isikul kohustus tehtud väljamakselt kõik tööjõumaksud tasuda ja andmed Maksu- ja Tolliametile deklareerida. Sel juhul kajastuvad teenuse eest saadud tasu ja maksud tuludeklaratsiooni vormil A.

Kui isik osutab teenuseid edasi (vahel harva, tuttavatele), siis ta peab valima, kas ta registreerib end FIE-na või avab LHV pangas ettevõtluskonto. Ettevõtluskontole laekunud tulu maksustatakse ettevõtlustulu maksuga 20%.

Kaasabi vajadusel või täiendavate küsimuste korral kirjutage liina.karlson@themis.ee

Liina Karlson
Themis Õigusbüroo OÜ
jurist/partner
www.themis.ee