Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kuidas käib tasustamine kui töötaja peab osalema reservõppekogunemisel aprilli kuus 2021?21.04.2021

Tere

Küsimus seoses reservõppekogunemisega.
Kuidas käib tasustamine kui töötaja peab osalema reservõppekogunemisel aprilli kuus 2021? Tööandja soovib taodelda antud kuu kohta ka töötasu hüvitist töötukassalt seoses kehtivate piirangutega.
Tööandjal on kohustus peatada tööleping selleks perioodiks, kui töötaja osaleb reservõppekogunemisel. Kas see mõjutab midagi?
Kas tööandja saab ikka ja mis ulatuses töötajale töötasuhüvitist taodelda?
Lisaks teine töötaja peab mai kuus osalema reservõppekogunemisel. Antud hetkel on lootust piirangute leevenemisele ja töötaja peab jälle tööl käima hakkama. Kuidas käib töötundide tasustamine?

Vastus: Liina Karlson, Õigus- ja maksunõustaja, Themis Õigusbüroo OÜ, http://www.themis.ee/

Reservõppekogunemisel viibimine on ajutine töö tegemise takistus, mis ei eelda töölepingu peatamist. Tööleping säilitab kehtivuse, kuid erisustega. Tasustamise seisukohast on oluline märkida, et reservõppusel viibimise perioodil ei ole tööandja kohustatud maksma töötajale töötasu. Saamata jäänud töötasu kompenseerib töötajale riigi poolt makstav toetust, mille suurus ja maksmise kord on reguleeritud Vabariigi Valitsuse määrusega (leitav lingilt: https://www.riigiteataja.ee/akt/106052020009).

Töötasu hüvitis on ajutine meede, mille saamiseks on ette nähtud kriteeriumid nii töötajale kui tööandjale. Töötaja seisukohast on peamised kriteeriumid kehtiv tööleping hüvitist taotleva tööandjaga, sh tööleping peab olema sõlmitud hiljemalt 01.01.2021.a. Kui tööandja kvalifitseerub hüvitise kõlbulikuks ning ka töötajale esitatavad kriteeriumid on täidetud, võib antud situatsioonis saada hüvitise maksmisel takistuseks üksnes töötaja viibimine õppekogunemisel kogu kalendrikuu ulatuses. Tõenäoliselt see nii ei ole, mistõttu ei tohiks reservõppusel viibimine omada töötasu hüvitise saamisele mõju.

Kaasabi vajadusel või täiendavate küsimuste korral kirjutage liina.karlson@themis.ee

Liina Karlson
Themis Õigusbüroo OÜ
jurist/partner
www.themis.ee