Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kas on lubatud firma pangakaardiga tasutud arved ja tšekid kanda kuluks täpselt selle summaga, mis on pangakontolt maha võetud?20.07.2012

Tere,
Ettevõtte juht käis välislähetusel Rumeenias.
Saan aru, et lähetusel tasutud arved tuleks võtta arvele Eesti Panga päevakursiga, kuid mida teha nende arvetega, mis on makstud ettevõtte pangakaardiga? Konventeerimiskurss on Eesti Panga kursist ju erinev.
Kas võib lähetusaruandesse märkida vaid juhataja poolt makstud arved ning märkida Eesti Panga kursi alusel ning ettevõtte kaardiga makstud arved eraldi pangaväljavõttes märgitud kursi alusel?

Arve on Rumeenia rahas, ent pangakontolt on summa läinud maha eurodes. Kas on lubatud firma pangakaardiga tasutud arved ja tšekid kanda kuluks täpselt selle summaga, mis on pangakontolt maha võetud?

Aitäh tagasiside eest!

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Tehingud tuleks kajastada toimumise kuupäeva kursiga ehk siis euroopa keskpanga kursiga ning selle kursi ja kommertspanga kursi vahe tuleks kajastada valuutakursi kasumi/kahjumina.

Kuna aga kokkuvõttes kulud on täpselt sama suured, ainult jaotus erinevate kasumiaruande ridade vahel on erinev, siis lihtsama kajastamise huvides, mina küll kasutaks tehingute sisestamisel selle summaga, mis pangakontolt maha võetud, mis siis, et reeglid vähe teised.