Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kui oma korter on välja üüritud ja ise kasutan teist üürikorterit, kas pean saadud üürirahalt ikka tulumaksu tasuma?16.08.2012

Tere.
Üürin eraisikuna välja oma korterit ja samal ajal võtan ise üürile teise korteri, mille eest pean tasuma üüri selle korteri omanikfirmale.
Üldjuhul oleks nii, et mina maksan saadud üüriraha edasi oma üürileandjale, peaks tasuma oma tulumaksu ja samuti maksaks minu üürileandja omad maksud. Kas oleks võimalik minul pääseda oma üüri tulumaksust juhul, kui minu korteri üürilevõtja maksaks üüritasu otse minu poolt üüritava korteri omanikule?
Korterite üüritasud on laias laastus võrdsed.
Arutlen nii, et sel juhul jääks ära topelt tulumaksu maksmine (mina üürileandjana maksan ja sama raha pealt maksaks ka minule korteri väljaüürija).
Vabandust natuke segasevõitu küsimuse esitlusviisist.

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Kuna Eesti juriidilised isikud saadud tulult maksu ei maksa ja Teie poolt üürilevõetud korteri omanik on juriidiline isik, siis jääb võimaliku topeltmaksustamise teema ära. Ja kui tal olekski maksukohustus, siis maksaks ta seda aasta arvestuses saadud kasumilt, mitte laekunud tulult. Erinevalt juriidilistest isikutest maksavad füüsilised isikud mistahes allikast saadud tulult tulumaksu. Vara üürileandmisest saadavat tulu võib käsitleda kas üürituluna või ettevõtlustuluna. Esimesel juhul maksustatakse kogu laekunud tulu ja teisel juhul on võimalik saadud tulust enne maksustamist maha arvata üürileandja kohustuste täitmisega seotud kulud (eeldusel, et üürileandja on registreeritud füüsilisest isikust ettevõtjana). Teie maksukohustus ei sõltu sellest, kelle kätte Teile kuuluv raha laekub.