Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kas eesti firma võib maksta päevarahasid töötajatele Soomes viibitud aja eest kui valmistatud tooteid müüakse Soome partnerile 0% käibemaksuga?16.10.2012

Eestis registreeritud käibemaksukohuslane osaühing osutab teenust Soome käibemaksukohuslasele. See tähendab, et eesti oü valmistab metallkorstna detaile nii Eestis kui ka Soomes, aga paigaldamine toimub Soomes. Töötajad viibivad umbes 14 päeva kuus Soomes. Eesti firma esitab Soome firmale 0% käibemaksuga arve (metallitööd). Kas eesti firma võib maksta päevarahasid töötajatele seal viibitud aja eest? Kas sellise töö teostamisega kaasnevad ka mingid lisatingimused (Soomes viibitud aeg)?

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Lähetuse päevaraha makstakse juhul, kui tööandja lähetab töötaja tööülesannete täitmiseks väljapoole töölepinguga ettenähtud töö tegemise kohta. Kirjeldatud olukorras ei tohiks probleemi olla, kui on olemas kirjalikud töölepingud, mille kohaselt töötajate töökoht on Eestis ning töökoht on ka tegelikult olemas ja kasutuses. Töölähetuse kestus pole oluline.