Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kuidas peaks vormistama välisfirmale Eestis ühekordse töö tegemise (leping, maksude tasumine jne)?10.12.2012

Tere!

Sooviksin teada, millised reeglid kehtivad juhul, kui ma soovin ühele teises Euroopa Liidu riigis asuvale firmale ühe väikese töö teha. Tegu pole püsiva töösuhtega, Eesti firmadele olen analoogilisi töid teinud käsundus- ja töövõtulepingute alusel ning töö teostamise ajal viibin Eestis.

See firma palus mul endal vajalikud ettevalmistused teha. Ma ei tea isegi seda, kas leping tuleks sõlmida firma asukohamaa või Eesti seaduste järgi, samuti ei tea ma, kuidas oleks sel juhul korraldatud maksude tasumine, pensionifondi sissemakse jm., kui need on antud olukorras kohustuslikud.

Seega - kuidas see leping sõlmida?

Aitäh!

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Millist lepingut kasutada, sõltub töö iseloomust, aga ka tellija tavadest. Kui tellija palub täitjal lepingu ette valmistada, siis on arvatavasti tegu töövõtuga, st täitja peab ise teadma, mida ja kuidas teha tuleb. Tehke lepinguprojekt nii, nagu see on olnud Eesti firmadega. Maksustamine toimub vastavalt Eesti ja tellija asukohamaa vahelisele maksulepingule. Üldjuhul peab tellija kinni tulumaksu ja annab vastava tõendi. Täitja deklareerib saadud tulu ja kinnipeetud tulumaksu tuludeklaratsiooni 8. osas.