Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kuidas tõendatakse elukohana kasutamist, sest tulumaksuga ei maksustata elukohana kasutatud eluruumi müüki?10.01.2013

Tulumaksuga ei maksustata eluruumi, mida maksumaksja kuni võõrandamiseni kasutas oma elukohana, ütleb seadus. Olen teatud põhjusel sisse kirjutatud kohta, mida tegelikult elukohana ei kasuta. Kas elukohta peab olema sisse kirjutatud? Kuidas tõestada, et kasutasin elukohana antud kohta? Näiteks korteri müümisel?

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Elukoha registreerimine konkreetsel aadressil ei anna isikule iseenesest mingeid õigusi selle ruumi suhtes ja üksnes sellest ei piisa ka isiku elukoha tõendamiseks. Maksuvabastust kohaldatakse selle eluruumi võõrandamisel, kus inimene tegelikult elab. Seda hinnatakse tõendite kogumi alusel. Tõendeiks on eelkõige isiku enda kinnitus, aga ka naabrite või ühistu ütlused, poodlemispaiku kajastav pangakonto väljavõte, laste koolide asukoht, ühe sõnaga – inimene jätab oma elukohta ja selle ümbrusse ohtralt jälgi. Tuleb märkida, et inimesel võib olla ka mitu elukohta, kuid registrisse kantakse neist vaid üks.