Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kui osa müüdi enne osakapitali eurodeks ümbervormistamist, kuidas siis toimida varem makstud vaheraha summaga?14.01.2013

Osaühing soovis 2012. aastal konverteerida oma osakapitali eurodesse. Dokumentide vormistamine jäi raamatupidaja ülesandeks. Põhikirja muutuste ja juhatuse koosoleku otsuse tegemise hetkel oli 4 eraisikust osanikku, igaüks maksis puudujääva osa firma pangaarvele nii nagu seadusest tulenes (ümardati ülespoole). Kui nüüd Ettevõtjaportaalis asusin kandeid tegema, selgus, et vahepeal oli 1 osanik oma osa jõudnud ära müüa juriidilisele isikule. Minu teada ei peaks see olema võimalik enne kui osakapital eurodes. Samas on see toimunud ja see ei olegi probleem, vaid minu küsimus on alljärgnev: Kas nüüd tuleks endisele osanikule tagastada tema poolt sissemakstud summa ja paluda uuel osanikul seesama summa sisse maksta ja siis ka lisatavad dokumendid vastavalt ringi teha?

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Ei, osaühingul on täiesti ükskõik, kes kapitali sissemakse teeb – peaasi, et see laekub. Sissemakse üleandmine äriühingule on pöördumatu. Sissemakse tegija nime ei pruugi leida ühestki osanike nimekirjast.