Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kas ülekande selgitus "sissemakse" võib olla aluseks osakapitali sissemakseks arvamiseks?28.01.2013

Ühe ettevõtte kontole on igal kuul laekunud raha ühe eraisiku kontolt. Ülekande sisuks on kirjas - raha kandmine kontole.
See eraisik on tegelikult alla 18 aastat vana. Tema konto kasutamise põhjuseks on eeldatavasti põhjus, et tema emal-isal (kes oleks tegelikult pidanud oma kontolt neid tehinguid tegema) ei ole arvelduskontot olemaski.
Ettevõte on asutatud ilma sissemakseta.
Kas neid rahasid tohib "kasutada" sissemakse tegemiseks? Kontole laekumise selgitus ongi raha sissemakse kontole. Kuidas raamatupidamises teha kandeid selle sissemakse kohta ja kui sissemakse 2500 on kokku saadud, siis saab teha paranduskande äriregistris või see ei käi niisama lihtsalt?

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Kui alaealine annab kellelegi raha, siis peab tal selleks olema vanemate nõusolek või hilisem heakskiit. Antud juhul sellega vist probleemi pole. Kui alaealine on selle raha saanud vanemailt, ei ole üldse küsimust. Raamatupidamises võetakse summad arvele vastavalt sellele, milleks üks või teine summa anti (kapitali sissemakse, laenu andmine osaühingule, kauba või teenuse ostmine osaühingult jne). Raamatupidamiskande tegemiseks on vaja lapsevanemailt vastavat õiendit, kuna tõenäoliselt on alaealisel endal keeruline neid otsustusi teha. "Kapitaliraha" korjata ega äriregistris midagi parandada pole vaja ja see pole võimalikki. Kapital võib põhimõtteliselt olla sisse maksmata aegade lõpuni.