Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kui elekter toodetakse Lätis, siis miks küsitakse taastuvenergia tasu, millega toetatakse Eesti elektritootjaid?13.02.2013

Tere,
Sõlmisin elektrienergia tarbimiseks lepingu Elektrumiga. Saan aru, et tegemist on Läti firmaga ja elekter toodetakse Lätis. Miks esitab võrguteenuse pakkuja taastuvenergia tasu, kui võrguettevõtja ei tooda elektrit? Saaksin kuidagi aru, kui elektrimüüja esitaks taastuvenergia tasu, kui osa energiast toodetakse taastuvatest energiaallikatest.
Kui elekter toodetakse Lätis, siis kuidas on õigustatud küsida minu käest taastuvenergia tasu, millega toetatakse Eesti elektritootjaid?
Ette tänades

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Elektrum Eesti OÜ, endise nimega Latvenergo Kaubandus OÜ on Eesti ettevõtja. Võrguettevõtja poolt esitatud arvel on tarbitud elektrienergia eest nõutav summa (sh eraldi taastuvenergia toetuste rahastamise kulu) pärit Eleringilt, kes põhivõrguettevõtjana peab koguma raha, mida jagada taastuvenergiatoetusteks Eesti tootjaile. Selle raha kogumine ei sõltu sellest, kas energia müüja on kauba ostnud kahepoolse lepingu alusel Latvenergolt või Põhja-Balti elektriturult. Igal juhul on osa energiast pärit välismaiste ettevõtjate taastuvaist energiaallikaist.