Meditsiiniõigus


Küsimus: Kas ma peaks arstiabi otsima Eestist või Soomest, kui olen 10 aastat Soomes töötanud ja ka seal maksud maksnud?18.03.2015

Tervist!
Olen juba 10 aastat Soomes töötanud ja sinna ka kõik maksud maksnud. Varem pole arstiabi vaja läinud, nüüd on aga südamega probleemid. Kas Eestis plaaniliselt arsti juurde minemine ja siin ravi saamine (ravimid, vajadusel operatsioon) tuleb ise kinni maksta või hüvitab Soome haigekassa selle kuidagi?
Või peaksin pigem soome arstidelt abi otsima?
Kuhu peaksin sellise küsimusega pöörduma?

Oleksin väga tänulik vastuse eest!

Vastus: Gerda-Johanna Pello, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Oluline tingimus ravikindlustuse puhul on, et isik oleks Eesti alaline elanik. Te olete 10 aastat elanud Soomes ja teie maksud makstakse Soome riigile. Seega olete te Soomes kindlustatud isikuks.
Haigekassa võtab kindlustatud isikult üle tasu maksmise kohustuse nende tervishoiuteenuste eest, mis on kantud haigekassa tervishoiuteenuste loetellu ja on osutatud meditsiinilistel näidustustel. See käib küll Eesti haigekassa toimimise kohta, kuid kehtib ka Soomes.
Kindlustatud isikul on õigus saada Euroopa Liidus ravikindlustushüvitist. Haigekassa hüvitab sellisel juhul kindlustatule kulud vastavalt selle riigi hinnakirjale, milles isik on kindlustatud. Te võite tulla küll ka Eestisse ravile, aga sellisel juhul vaadatakse, kas Soomes vastavat ravi ei saa ning siia ravile tulekul hüvitatakse küll kulud vastavalt Soome hinnakirjale, aga kuna Eestis teenused odavamad, siis ei hüvitata rohkem, kui te tegelikult tasusite.
Seega praegu on teil mõistlik ja õigus pöörduda arsti juurde Soomes.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole, kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lmp.ee.