Meditsiiniõigus


Küsimus: Kuidas peab käituma tööandja, kui kahtleb, et töötaja vaimne tervis pole päris korras ja võib kujutada ohtu teistele?28.04.2015

Tere!
Olen tööandja ja mul on kahtlus, et mu töötajal on tekkinud probleemid vaimse tervisega. Tema jutt ja käitumine on muutunud kummaliseks ning kardan, et kui tal nö krõks ära käib, siis ta võib kliente ohustada. Samas hetkel tema tööle midagi ette heita pole ehk töölepingu lõpetamiseks otseselt alus puudub. Klientide (ja kaastöötajate) turvalisuse tagamiseks soovin aga kuskilt töötaja tervislikku seisundit kontrollida. Kas see on võimalik? Või peaks ma politsei poole pöörduma? See pole ju ka normaalne kui pean ootama ära aja, mil ta reaalselt kellelegi kallale läheb. Palun abi.

Vastus: Gerda-Johanna Pello, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Praegusel juhul, kui inimene ei ole ohtlik endale ega teistele, siis tahtevastasele ravile teda saata ei saa. Politsei kutsumine ei aita seni, kuni isik reaalselt kedagi ei ohusta.
Tööandja ei saa kohustada kedagi ravile minema.
Esmalt tuleks töötaja endaga rääkida. Küsida, kas arst on talle mingi diagnoosi pannud. Kas on alust arvata, et tema tervis võib hakata töö tegemist segama. Kui pikema aja jooksul on töö tegemine häiritud, töövõime oluliselt väheneb, siis saab töölepingu lõpetada (TLS § 88 lg 1 p 1). Enne aga tuleks võimaluse korral pakkuda muud tööd.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole, kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lmp.ee.